Order Form

Name:
Email Address:
Phone No
Mailing Address
Order :Item/code/quantity/color

Click here to create your own form.

Friday, December 30, 2011

Facts about guy that a MUST for girl to know :)

Assalamualaikum wbt.

Wahhh. hari ni last day 2011. ta suke sgt sebab 3hb nanti dah kne balik maktab, STUDY  =.= .. tp yang best dapat jumpa kawan-kawan balik. so back to business, hari ni ayie nak ckp fakta tentang si Encik yang si Cik patut taw . Actually, I've read bout this somewhere. It just, I don't know how far the truth is. so guys out there, feel free to hit "Kata orang OHSEM" button below. It'll be much appreciated :)





1) They actually don't go for good-looking girls .
Lelaki ni die lebih prefer pompuan yang kemas n boleh menyesuaikan diri dengan sesuatu situasi. If you're good looking by means , "beautiful" , It'll b a huge BONUS. I think its normal, sebab da fitrah manusia suke kepada benda2 yang cantik. cuma, ta semestinya yang CANTIK itu menawan, dan ta semestinya yang kurang cantik itu tidak menawan.  :)



2) Guy's cry ( ok ! ini paling ayie suka ) 
Eh eh, jangan ta percaya. lelaki badan ketul ketul  mcm Undertaker pon nanges tau when it comes or concern bout their loved ones. Lelaki nanges , extremely cute ok ! seriously cute. :)



3) Guys usually try hard to get the girl who dumped him. =.=  
Ok ! yang ni ayie rasa betol as it happened to a friend of  mine. Walaupon ayie rasa diorang bodoh sebab they still go for a girl yang memang ta appreciate their existence, but that's the way things are. Lelaki ni jenis yang sokmo nak diorang yang menang. so when there's a girl who dares enough to dumped them, ape lagi , rasa dikalahkan dan kelelakian tuh da tergugat kot. tu yang keep on chasing mcm Tom n Jerry.


4) Girls are guys weaknesses ! 
Hahahahaa. Ever heard this saying? "Behind every successful man, there is a woman" . Memang la. tapi orang ta penah nak ckp "behind every unsuccessful man, there is a woman also". Bak kata video hindustan yang ayie tgok malam tdi, kalo nak kira, lebih banyak lelaki yang ta berjaya dari yang berjaya kan. haha. no offence. :)


5) Lelaki ta bole nak simpan rahsia yang pompuan bgtau =.= 
Ok ! pasni takkan bgtau lagi rahsia kat lelaki. Patot la kalo bgtau abah rahsia, umi confirm dapat tau. It make sense. XD


6) A guy must experience rejection. 
This is a must. If he's too good n never get been busted, he'll never grow up n matured. Personally, this one applies to woman also. Men and women, must experiences rejection. Btw, It's a cycle of  life. So just go through with it n everythings gonna be OK ! :)


7) Kalo lelaki tipu korang , n asks for a second chance, give it to him. Tapi kalo buat lagi, korang da bole "Blah" . 
Make it simple. Everyone deserves second chance, but obviously not for the same mistakes. Yang pompuan pon kalo lelaki buat silap, jangan la sampai nak meroyan. relax-relax dah la. :)


8) kalo pompuan ckp "NO" , lelaki perceives benda tu as "TRY AGAIN TOMORROW" .
For this one, I'm speechless. hahahha. I don't know how far the truth is. :)



I never intended to b the most important person in your life, that's just too much to ask. But I do hope that I'd cross you mind and you'd smile thinking that I touched your life in a special way. 
**Encik Debab**



p/s : For this entry, no offence. Guys, need your views n comments. till see ya ! :)


***yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh***

Tak salah kan nak berMIMPI. :)

Assalamualaikum wbt .

Kadang-kadang mimpi bole jadi sangat menakutkan, dan ada yang sgt membahagiakan. But still, dream will remains as a dream. Ikuti perbualan seorang anak gadis yang kurus+comel+perasan+annoying berbual dengan umi yang comel+anggun.  It went like this.



Dah bole kahwin ni umi. hahahhaa. XD



Adek : Umi, semalam kan adek mimpi adek kahwin. best gile. umi, nak kahwin lah. 

Umi : Hamboiiiiiiiiii, gatal nak ckp pasal khwin. degree pon ta hbis lagi. *sambil potong sayur

Adek : Ala. have you ever heard this saying , umi? 

Umi : apa? 

Adek: Benda yang baik tak elok ditangguhkan. kahwin satu ibadah tau umi. *tersengih2 cam kerang separa busuk

Umi : Memanglah ibadah. tp bende2 kahwin ni ingat senang mcm tu je? Ingat sama mcm bercinta tuh? tade maknenye. kalo bercinta kentut pon bau wangi. assignment ta siap pon tape yang penting dapat jumpa. dah kahwin ingat bole cmtu? memanglah sekarang ni tgh muda remaja. fikir yang best je la. Ingat adek! Jangat buat benda ta elok blkg umi abah. tgok la skrg, terlanjur semua. pastu salahkan 1 pihak je. yang pompuan pon sama. gatal. tepuk sebelah tgn ta bunyi kan? 

Adek : yela umi. mungkin ta bunyik, sebab tgn lelaki tu dua2 kudung. camana nak bunyik? hahahahhahaha. 
Ala, memanglah ta bole umi. tapi, 

Umi: sayang. dah kahwin, syurga kita sebagai org pompuan kat suami. kalo bercinta , merajuk bagai sampai muncung mulut tu da bole buat hanger sidai kain. Dah kahwin nanti, merajuk pon tggungjawab sebagai isteri tu kene buat. belom kahwin, makan maggi pon bole. kalo dah kahwin buat cmtu, kalo husband kahwin lain ha jangan meraung melalak nanges. Adek, dah reti sgt masak? kalo setakat syur kangkong masak belacan tuh je yang bgga2 sgt, takyala simpan angan tu . blajar dulu. 

Adek : tape la umi. mcm lepas kahwin ta bole blajar masak? =.= bgtau la awal2 kat husband. "Hubby saya ni takde la pandai masak sgt. tp i'll try to improve myself." kalo die sebok nak makn sedap sgt, kahwin la dengan chef. kn kn kn. 

Umi : OK ! ta pass nak khwin lagi. *ketawa sinis yang penuh kecomelan


p/s : kena gigih belajar masak. (Noted). Jangan terlalu cepat sangat menilai sesuatu kejadian yang berlaku. kita hanya bole judge if we were on it. Contoh mcm kata-kata "bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi". banyak kemungkinan bole terjadi. kot2 tgn si polan kudung , ha mana bole nak tepuk2. guna kaki bole la kn. see? nampak ta permainan die kat s2? POSSIBILITY. Jika Allah SWT berkehendak sesuatu, biarlah seluruh alam menghalang, kita akan mendapatkannya jua. tapi kalo dah ta, silakan PASRAH dan TAWAKAL je la.
^_^


***Yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh***



Wednesday, December 28, 2011

Try an error !

Assalamualaikum wbt :)

Hari ni gile-gile kat bilik sndri amik gambar + hepi kan diri. Amik gambar satu therapy yang sangat baik tau n bole kurangkan stress. So guys, sabo je la ek. trpaksa nak menghadap gambar ayie yang comel+manis+perasan+annoying. hehehe.

Tgok ape tu? Tgok gambar Encik Debab.  XD


OK ! ini gila. gelak sendiri.


someone who seems very boring and unfashionable. T.T


Kepala bestfriend besar sgt. =.=


It is wrong for me to say that I can't live without you cause I have lived my life before I knew you. So, instead of saying that, I'd rather tell you this, "Now that I know how meaningful my life has been since knowing you, the thought of losing you kills me, emotionally".  

Thanks for always being there for me, Encik Debab.


p/s : Bahaya, JANGAN TIRU AKSI annoying ini. hahahaha. Ok ! yang baik amik , yang buruk buang jauh-jauh. Till see ya ! :)








Tuesday, December 27, 2011

Silly LOVE ! :)



Assalamualaikum wbt :)

Ola guys. Ayie nak discuss pasal few questions n of course it concerned about "LOVE" . hihi. so guys, it might be such a boring entry, but bear with this one. Let's beginnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ! (excited tahap kanak-kanak ribena)..  

1) Situasi 1 : Kata sayang, tapi apesal boleh pulak die pasang spare-part kat belakang saya? Die tak tau ke saya sayang kat die? saya sanggup dulukan die dari family saya. sobs sobs . 


Dah terang lagi bersuluh yang cik abang awak tu tak sayang kat awak. sebab apa? Yela, kalo sayang takdenye die nak menduakan anda, apa lagi men'tigakan, meng'empatkan anda. Die memang tau yang awk ni sayang kat die, atau mungkin lebih tepat lagi desperate kat die. tuh sebab dia ta kisah nak cari awek ramai-ramai kat belakang awk. sebab die tau pompuan mcm awk tetap gak nak kat die despite all bad things yang die da buat. hahaha. Ok looks ! takya la nak meraung untuk lelaki macam ni. tak rugi pon kalo hilang diorang. 

# Sebagai perempuan yang comel, cantik, anggun, hotsetap, korang kene la berhati-hati dalam mencari pasangan. Jangan salah pilih. buaya tembaga agak ramai di pasaran. Lagi 1, jangan dok pilih yang hensem + poket tebal + keta mercedez berdozen2. Expect less ! pilih la yang sekufu dengan diri. kalo ayie kan, ta kisahlah si bakal suami tuh ta hensem. hensem rupa ta penting , hensem hati yang kita nak. yang penting, si dia tuh boleh guide ayie jadi muslimah yang baik , ohsem , comel. Pastu blessing daripada family is a MUST. kalo family ta restu, there must be a reason . Jangan nak mendahulukan cinta sangat, duit poket pon mak bapak yang bagi. :p 


2) Situasi 2 : I dah korbankan segala-galanya. Wang ringgit, hati, perasaan, malah kehormatan diri pon I beri . apa lagi yang kurang? ( muke sedih nak makan penampar )


hahahahhahha. apesal wanita cantik yang disayangi BENGAP sangat ni? haish. Apa lagi dah kurang? Dah tade apa benda g yang kurang. tuh pasal lelaki blah tinggalkan korang cm2 je. Die dah dapat benda paling precious korang, agak-agak korang berharga lagi ta? I leave this one for you to think.  sama mcam lolipop. tyme berbungkus rapi, mesti kita nak. kalo da ade lalat hinggap, agak2 nak mkn g tak? sama je konsep die dengan kehormatan wanita. Cuba jual mahal sket. simpan elok-elok untuk suami. die susah2 bayar mahar nak dapatkan korang. consider ler benda tu as a gift :) 

# Habis madu sepah dibuang . kebanyakan lelaki zaman ni memang macam ni. so wahai pompuan yang ohsem kat luar tu, take care. Jadi pompuan yang lelaki boleh banggakan. lagi 1, jangan bodoh sangat nak kene kikis. korang pon jangan kikis duit lelaki. kalo duit suami, tape. haahahhaha. Jangan asyik nak blame lelaki je. Rajin-rajin kan diri tuh cermin diri sket.  Kalo sorang je nak, benda buruk macam kat atas takkan jadi punye la. Ni case tepuk dua2 belah tangan. kalo ta tahan sangat, kahwin ler. :) 


Takya nak demand sangat la weh. :)


3) Situasi 3 : Baru setakat bercinta, dah gado mengalahkan suami isteri. maki hamun bagai.


Ni kes depan mata. sering berlaku. Bukan kita bercinta ni nak happy2 ke? kalo da penuh konflik , takya la . I mean silly conflict. lagi 1, selagi takde ikatan yang sah, manada hak pasangan nak maki hamun, marah, control korang? Die bukan mak bapak korang pon kn. kalo da kahwin lain cite la. Itupon suami boleh pukul kalo nasihat da ta berkesan. Cuba amalkan sikap minta maaf? Jangan ego sangat. :)


Encik debab, sorry :)


p/s : hahahha. sory la. bende2 ni tetibe je terlintas kat kepala otak. salah silap maafkan la. this is how I perceive things. Untuk sume wanita-wanita ohsem kat luar tu, jangan risau . Allah swt pasti da sediakan korang mamat-mamat comel . It just a matter of time. be patient. :) till see ya.

*** Yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh ***




Saturday, December 24, 2011

Suicide !

Assalamualaikum wbt :)

Bunuh diri tuh apa? Ok! Bunuh diri is like you purposely ending your own's life. dan yang paling penting, dalam ISLAM, membunuh diri adalah termasuk dalam list dosa-dosa besar. (dosa besar woo).

Abu Hurairah R.A. meriwayatkan dari Nabi S.A.W.

مَنْ تَرَدَّى مِنْ جَبَلٍ فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَهُوَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ يَتَرَدَّى فِيهِ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ ‏ ‏تَحَسَّى ‏ ‏سُمًّا فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَسُمُّهُ فِي يَدِهِ يَتَحَسَّاهُ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدِيدَةٍ فَحَدِيدَتُهُ فِي يَدِهِ يَجَأُ بِهَا فِي بَطْنِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا

Maksudnya: “Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kakal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diiri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (HR al-Bukhari dan Muslim)
( cilok dari Mr.belia punye blog ).

Jelas kan kat situ, betapa sesiapa yang membunuh diri akan kekal di dalam neraka , selama-lamanya. (Azab!)..

sebab-sebab bunuh diri

1) Tekanan
Em, tolonglah jadi berani nak hadapi hidup. tekanan hidup? Ala, binatang pon tekanan gak nak cari makanan, nak bebaskan diri dari predator bagai . Relax je teruskan hidup. setiap masalah ade jalan penyelesaian die. Allah swt dah cukup baik pinjamkan nyawa, sesuka hati sesedap rasa je ko nak putuskan. dah adat meminjam, nanti yang empunya barang amik balik la barang die. 

2) Cinta 
Bunuh diri sebab cinta? ok ini BODOH ! opps. kene tggal gf pegi gantung diri. awek merajok sket p bunuh diri. bf ade makwe lain p bunuh diri. suami tambah quota bini sampai 4 g bunuh diri.curang sket makan racun.  BERBALOI ke? pastu sume dok ckp, cinta itu buta. cinta tuh tak BUTA, orang yang bercinta tu yang macam haram. nanti kat neraka, ingat bf gf  korang tuh tolong ke korang tggung dosa? TAKDEnye. kesian kat mak bapak. dah besarkan korang smpi badan serupa gajah , takde keje sampai nak bunuh diri. kalo diorang laburkan duit jaga korang dari kecik , yang dari kecik sebok nak beli ding dang, komik Dragonball, kereta control, mkn nak yang western food je, huh dah bole buat BANGLO tw. kesian la kat diorang. 

3) kemiskinan / masalah kewangan 
Eleh, nak gunakan alasan miskin tade duit nak bunuh diri. Nabi Muhammad saw pon dulu miskin gak. takde pon sampai bunuh diri. kalo kita ni miskin, cube tgok diri kita balik. kita usaha tak nak dpatkan rezeki? kalo duduk kat rumah je tunggu duit jatuh dari langit, sampai mati la tunggu. MEMANG TAKDA. pastu tengok cara hidup. bhutang sana sini. duit bazir beli kosmetik mahal-mahal tempek muka yg dah mmg cantik. beli barang mengikut kemahuan, cube ckp macam mana tak miskin? Pastu yang berhutang kat ALONG @ ceti haram, pastu kene bunuh sebab ta bayar. tuh kes bunuh diri la tu. cari masalah. Money is not everything, but it can solve a whole lot. therefore, make an effort to find it. kumpul tin kosong pon boleh dapat duit, HALAL taw. don't just sit there n simply give million excuses. work for it. nak masok tandas awam pon bayar 2 posen kan? :) 


4) Result exam 
Hahahaha. nih trend sekarang, result exam teruk bunuh diri. CGPA rendah bunuh diri. Gagal study bunuh diri. ta dpat nak hantar asgnment bunuh diri. BODOH tau tak? Adat belajar la weh, kene ada gagal , markah ta tinggi. Relax r. usaha la nak dapat markah @ result yang elok. takdenye kalo gagal, kene bunuh. certain mak bapak  pon sama . kalo anak gagal, mula la nak sumpah seranah, ckp anak bodoh, ta sedar diuntung , nak beza2 kan dengan jiran yang dapat 10A sebelah rumah. setiap anak yang ada tu, diorang ada kemampuan dan kelebihan yang berbeza-beza. Mungkin je die ta pandai dalam akademik, tp pandai membaiki mesin 
( apa-apa ynag ada skru) , ha bole buat duit taw. Mark Zuckerberg pon kene buang gak dari University of Harvard, tapi bole je berjaya dalam hidup. siap Billionaire lagi. ubah-ubah la mind-set tu sket . kita kan dah merdeka, otak pon bagi merdeka sket.  anak tu amanah tau. bagi la diorang sokongan. Gagal sekali , tak bermakna akan gagal selama-lamanya ( 2 3 4 kali je gagal )  :) 


I'm happy with my life ! Thanks Ya Rabb.

Amboi panjang lebar ayie mengulas hari ni. takde la. Suicide is no FUN. banyak lagi benda kat dunia yang kita bole buat. Don't ever restricting your own abilities. Semua orang bole berjaya dalam hidup, cuma yang membezakan semua tu adalah USAHA. so, never give up. You've been chosen to be born in this world, so prove to your GOD, that you really maximise n appreciate the chance He gives you. So, that's all for this entry. I'm so sorry for any bad or annoying words that I've used. Everything written in this entry is just based on my own personal experiences n thought. till see ya !



*** Yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh ***



Tuesday, December 20, 2011

Pengorbanan lelaki OH lelaki :)

Assalamualaikum wbt ^.^

Hye guys. sihat ta? harap2 semua sihat  :)  setelah menyepi untuk beberapa hari, hari ni terdetik nak buat entry baru . sebab? Hari tu kat fb,  Encik Debab buat note pasal pengorbanan sorang insan bergelar LELAKI. haha. note die simple tp O H S E M ..

Kita slalu je dengar yang kaum adam kene hargai pengorbanan yang dibuat oleh kaum hawa. pengorbanan kaum adam camne lak? From my perspective, both men and women should appreciate things that their partner do for them. kan kan kan?  :) so hari ni ayie nak ckp pasal pengorbanan seorang lelaki.

1) Masa tido 
Lelaki selalunya kalo da takde benda nak buat, die slalu habiskan masa dengan tido. So, kalo kaum adam sanggup bangun untuk simply reply message dari kaum hawa, please do appreciate. :)

2) paparazi tak berbayar 
Opps. lelaki bukan la seorang paparazi yang sebok nak tau personal life teman-temannya. even dengan kawan pon, they rarely talk bout their problems / personal life. so, kalo kaum adam ni sanggup nak luangkan precious time dengan telinga diorang dengar luahan hati + curahan masalah kaum hawa, HARGAILAH. ^_^

3) shopping mall 
Ok ! harus di ingat, semua orang suka pegi shopping mall. tp kalo da naik turun 6 tingkat, tawaf satu mall , memang payah la cite die. So, kaum hawa, kalo dah kaum adam ni sanggup temankan anda jadi "hajah" tak berbayar nak masok semua kedai kat mall uh, appeciate his willingness.

4) sense of humour
hihi. bukan semua lelaki bole buat lawak yang menjadi macam johan dan zizan. apa lagi kalo lelaki tuh muka ketat je semacam kan, senyum pon susah, memang tak la kn. Kalo kaum adam ni dah try his best untuk buat lawak ( despite the fact, tak LUCU pon =.= ) purposely nak buat korang senyum n happy, please don't look down in them. At least, they make an effort to make you happy :)

5) Ego
Ok ! Kaum adam memang mempunyai ego yang tinggi. tapi, kalo dah kaum adam ni sanggup nak rendahkan ego diorang yang hampir menyamai ketinggian gunung kinabalu, korang pon jangan ler "naik lemak" , "naik kepala" atau apa2 yang sama waktu dengannya. :) hihihi.

6) Hadiah 
Kalo si lelaki nih sanggup nak ikat perut semata-mata nak belikan korang sekuntum bunga mawar merah @ bunga tahi ayam (bajet romantis lettew) , hargai lah. ^_^

7) setia
kaum adam ni kalo die da sayang, takdenye die nak duakan, tigakan korang. tapi ade gak kaum hawa yang ta bersyukur, siap pasang spare-part @ spare-tyre kat belakang. takya dok sebok pasang lelaki banyak sgt, kahwin nanti 1 husband je pon. kan kan kan.


p/s : Both men and women will never be 100% PERFECT. so, kaum hawa kat luar sana, tak pyh la korang nak berharap lelaki ni semua nya hebat-hebat. nama pon manusia, takdenye yang sempurna. kan kesempurnaan itu hanya pada Allah swt. :) terima apa adanya. dan yang paling penting HARGAI satu sama lain. tuh je untuk entry kali ni. see ya ! :)

*** yang baik amik, yang jahat buang jauh-jauh :) ***





Thursday, December 15, 2011

Long-distance relationship :)


Assalamualaikum wbt ^_^

Ola guys. sihat ta? Hrp2 sume sihat ler.. so for today, ayie nk buat entry pasal "Long-distance relationship" ataupon  "Perhubungan Jarak Jauh " .. hahaha. Motif sgt kan. ^_^ 



Em, ayie pon ta penah terfikir akan involve in this kind of relationship. Memang slalu akn fikir dapat survive ke dalam relationship ni. Dugaan + cabaran tu memang ta pyh ckp la. sama je mcm kita pegi hiking nak naik gunung yang tinggi, mesti ada cbran kan b4 nak sampai kat puncak. cuma beza die, ni cabaran yang melibatkan dua hati. Perghhh, ayat. hahhaa. ( Nak amik mood ni, kih2) . Dlm perhubungan jarak jauh ni, of course ade yang boleh survive , n ade gak yang kecundang d tengah jalan. haha. kekadang, ade yang break up sebab si dia dah berubah hati, mane tak lama ta jumpa, tup tup da ade orang ketiga. tapi , bole je nak survive dlm perhubungan jarak jauh ni.

1) Trust
Kepercayaan ni mmg sgt essential la kn dlm tiap2 perhubungan. ta kira la, jarak dekat atau jauh. Just put your 101% trust dekat partner korang. Kalo rasa ade benda yang korang musykil ke , nak tau sgt, tanya je la. Jangan dengar sgt apa yang orang sekeliling ckp. :)  Jgn risau ! kalo psgn korang tu buat benda ta baik kat blkg korang, Insyallah nty KANTOI gak. Bak kata peribahasa, " sepandai-pandai tupai melompat, dah sakit kaki, die jatoh la" .. ( <== ok, ini dah ditukar. ) . hahahhaa. ^_^

2) Setia 
Yela, kalo da cinta jarak jauh, mestilah ade rindu-rindu kan. alolololo. hihi. so, time nih kawan-kawan la yang bole bgi korang happy. cuma, kene la ingat. kawan jgn lebih2. Treat others d same way you want them to treat you :) Kalo korang da betol2 tanak kat pasangan korang tuh, terus terang je la. tak pyh nak flirting around. Always put yourself in other's shoes. if you feel it hurts you, then it will probably hurt the other person, too. 

3) Jumpa 
Love needs commitment. Walaupon jauh, cube la try cari masa yang sesuai untuk jumpa. Haha,. kalo da jauh sgt, skype je la. sob sob. kira jumpa gak kan. hihihi. 

4) Tanya Khabar 
Jangan la mentang-mentang da berjauhan, ta contact langsung. At least sebelom tido tu, message lacall ke. Yela, kalo da ta bhubung lngsung, baik ta pyh couple. ^_^






p/s : sedih-sedih gak. tp cuba try jadikan semua ni sebagai cabaran. yang paling penting, perhubungan tu antara 2 orang. so dua-dua kene bagi komitmen. So, tuh je untuk entry kali ni. mcm besa, yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh. :) ( En.Debab, rindu. )











Sunday, December 11, 2011

Words of the day, FRUSTRATION =='

Assalamualaikum wbt :)

Ola peeps. syukur Ya Allah , masih bernyawa di saat ini, dan dapat but entry baru. Alhamdullilah :) so hari ni, ayie nak buat entry pasal K E C E W A. ( <== tanak la kecewa-kecewa. happy2 sudahhh ) . As usual, lets start with the definition. According to English Dictionary, " FRUSTRATION" can be define as the feeling of being annoyed, upset, or impatient, because you cannot control a situation or change it. Other than that, frustration also occurs when you cannot achieve something that you want. Alahai, tanak la weyh sedih-sedih . *cube gumbirakan diri anda. ^_^

Apa pon expresi anda, jangan sampai menyusahkan diri sendiri. :) 

Sebenarnye, kekecewaan bole jadi benda yang sgt positive. Macam mana? Yela, dari rasa kecewa la kita bole tingkatkan kesabaran diri kita , kemahiran diri, and yang paling penting dapat dekatkan diri dengan sang Pencipta. Tapi kan , tanak la time kecewa je baru nak ingat Allah, time happy ta ingat pon. Mudah-mudahan kita semua diberkati dan di bawah lindungan-Nya. ( Ingatan tulus ikhlas buat awak ye, Julia Jamil ) .

camana kita nak mengatasi rasa KECEWA ni? Bukan senang wooo, tapi boleh je. sometimes sesuatu situasi tuh berlaku yang ade kaitan dengan orang yang kita sayang. so mmg bukan something yang mudah. bak kata pepatah Melayu, "berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul" . tapi kan bole je kita nak atasi KEKECEWAAN ni. perghhh.XD

1) Terima Qada n Qadar Allah swt :)
sometimes kita gile-gile sayang kat someone tuh, tp tetap gak tade apa2 towards the end. Mula la korang nak meraung kan. besa la, manusia. ayie pon penah. Cuma satu je kita kene ingat, bile Allah swt tarik atau amik something daripada kita, Allah swt actually nak bagi kita something yang lebih baik. so , terima je apa adanya. Allah swt takkan uji seseorang tu di luar kemampuan imannya. sedih sket-sket dah la. Doa banyak2. Insyallah.


2) Move on :) 
Sampai bile korang nak sedih-sedih? Cube fikir. takde apa benda positive pon yang korang dapat. siap ari bulan , menyusahkan hidup korang ade la. Sebagai contoh, produktiviti atau performances korang kat tempat keja dah merundum sebab korang ade masalah kekecewaan yang melampau-lampau. pastu korang kena berhenti dari syarikat. kan da jadik 1 hal. Letakkan semuanya pada tangan Allah. Insyallah , ade la yang terbaik untuk diri kita nanti. ^_^

“If you depend on Allah with due reliance, He would certainly give you provision as He gives it the birds who go forth hungry in the morning and return with a full belly at dusk.” [Tirmidhi]


p/s : Takde sapa yang boleh tolong kita, melainkan diri kita sendiri. So, korang fikir-fikirkan lah. Thanks for reading, much apprecciated. Macam besa, yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh. :) * hug n kisses




Fahrin Ahmad punye pasal ^_^


Assalamualaikum wbt ^_^

Hola peeps. hihi. hari ni ayie sgt happy sebab pegi S H O P P I N G ( clap clap clap ) n yang paling penting, dapat jumpa FAHRIN AHMAD . hooorayyyyyyyyyyyy ! (<== excited tahap kanak-kanak ribena ) . 

kenapa tetibe F.A ade kat S A N D A K A N ( Bandaraya Alam Semulajadi ) ? F. A sebenarnye adalah "Red Ribbon Celebrity Supporter" for Malaysian, AIDS. so kirenya, die dengan Bob AF antara artis yang menjayakan kempen awareness yang dijalankan tadi .  tp batang hidong Bob dengan badan-badan die skali ta nampak pon tadi. :)

Fahrin Ahmad? Gile hensem woooo. hahaha. ta pecaya? tape tape. Nanti ayie upload gambar event tdi yang sempat ayie capture. ^_^ Best la event tuh. at least, masyarakat bole ler tau bahaya AIDS ni. kalo da tau bahaya, still gak buat benda yang ta elok, ok, itu B O D O H . oopsssss. XD

From what I've read, the "Red Ribbon" is actually the universal symbol for those who are living with HIV (Human Immunodefficiency Virus) . Besides, it were meant for support n awareness. :) hehe. Basically, there were so many people gathered to watch the event, but more likely to be there to see Fahrin Ahmad personally. tp tape la. at least ade gak diorang dapat input-input pasal bahaya AIDS ni. credits go to the main organizer with their OHSEM crews, n of course, Fahrin Ahmad. 


Amacam? Ni haa. Abe Fahrin dengan vip. ^_^


Ok, ni meja crew. so, orang yang donate atau nak tahu maklumat pasal AIDS seek for the crew's assistance.
yang paling OHSEM, ayie dpat gambar with Fahrin's signature. yippie. ^_^


 hoho. untong-untong :)

*gulp

DISCRIMINATION KILLS NOT AIDS. 
hehe..


p/s : Fahrin Ahmad u made my day. kah3. tade la. Yang penting, jangan buat something yang ta elok. SEKS BEBAS + penagihan DADAH . Ingatlah orang-orang yang tersayang :) Kalo ta ingat pon, ingat DOSA ea. so macm besa, yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh. :) *hug n kisses










Friday, December 9, 2011

BESTFRIEND ^_^

Assalamualaikum wbt. :)

hye guys. so for this entry, ayie nak ckp pasal BESTFRIEND. sume orang ade kawan. kawan baik, kawan untuk happy je, kawan sekelas, kawan istimewa, kawan makan kawan.  pendek kata mcm-macam jenis kawan la, senang cite. :)

Ok. so jom kita terjah definisi "bestfriend" ni. According to English Dictionary, "bestfriend" can be define as the friend that you know and like better than anyone else. We're more likely to be much comfortable with this specific friend in compared with the other friends we have. Kiranye lagi "kamceng" atau "masyuk" g2 la. ^_^

Ayie pon ade bestfriend. yang ayie anggap da mcm adik bradik sndri dah. she's pretty, kind-hearted, unique in her own way. Ayie syg dia sgt2. siyes siyes. haha. Even kitorang takde la kenal lama mana, da masok 2 tahun , tapi ntah. Orang kampung ayie ckp, ade C H E M I S T R Y :) hihi.

dulu kitorang same2 kat Uitm. But then I'm quitting as I go for teacher training centre in JB, same goes to her. I mean die pon quit sbb die smbung study kat Kolej Kesihatan Bersekutu . Nak jadi nurse. harap2 selamat la sume patient yang die bakal serve t. haha. ( SELAMAT ). Nama die ? Hihi. Nama die Nurfarehah Liamin. Orang kuat dekat Tuaran . Let's see her ohsem pictures that I have. ^_^


Lawa kan? I love you, shbt :)

This one, dekat Pantai Dalit Tuaran. I've come here, once. She's beautiful.

Yang ni mesti dekat rumah :)

Ok, ini si putih. kucing kesayangan Reha. that's our difference. Reha sayang kucing, n ayie takut kucing. XD


p/s : No words can describe on how grateful n blessed I am to know n having you as my bestfriend. Thanks for the friendship. I really hope we can stay this way. I'll pray for your happiness, here, always. I love you, sahabat ^_^






T O D A Y ^_^

Assalamualaikum wbt ^_^

Bangun awl pagi ni, tapi tade apa benda pon nak buat. so, jom buat entry baru. ^_^ Err. hari ni bape hari bulan ek? ( <== smbil mata melilau tgok calendar kat Encik Lappy ).. Oo 10 D i s e m b e r 2011. sepuloh hari bulan ok. ! Eh jgn lupe, malam ni Insyallah ade gerhana penuh. :)

Actually, I'm expecting something to be happen last night.  T A P I , mcm tade apa2 pon jadi. bukan macam, memang tade apa pon yang jadi. ( <--Ok, ini bunyik orang cekewa..) hihi. tade apa la.

btw, hari ni sepuloh hari bulan. somehow, it turns out to be my special day. Haha. bagi aku special la, tatau untok die cmna. :)

So first, Nak ucapkan syukur yang ta terhingga sebab Allah swt  give me the opportunities to know him, be his special friend. T H A N K S , encik debab. siyes,  sgt happy :) I'm so sorry for all my wrong-doing-things. haha. tetibe rasa susah sgt nak mencari perkataan yang sesuai untuk mengekspresikan diri yang happy+ade undefined feelings ni.  ^_^ 


Ok, da start merapu dah. so baik ayie baca buku mcm kat atas ni . ^_^ 

p/s : My biggest reward is to see you smile, know you're happy, and feel you're loved. I know life sometimes can be so cruel, but that's why I'm here,to show you that life can be good when somebody cares. Though its not a big deal, I miss you and its for real. Happy monthsry , Encik debab :)




Thursday, December 8, 2011

H U N G R Y =.= ( tembam)

Assalamualaikum wbt ^_^

I'M H U N G R Y! hahaha. I don't know. my stomach still craving for something. something yummy. I've just had my lunch.

O M O ! Hey you, don't eat too much. you'll end up being "TEMBAM" .. nanti Encik Debab lari. btw, who cares if you run away from me? I don't have any valid reason not to follow. kah3. Gurau jek, nak lari, lari la. ok , ini bunyik orang yang pasrah.  ^_6

Malam ni ingat nak g mkn seafood  la dengan along. hehe. currently missin' all my IPTI's friends. especially dulcy ,janet n chelsea . hehe. Jap upload gambar tyme pegi pandan city. ^_^

with dulcy :)


with Janet  :) 


Once again, with dulcy :)

p/s : selagi ada kesempatan makan, kita makan. tp jangan lupa kat orang yang kurang yang bernasib baik :)) Mcm besa, yang baik amik, yang buruk buang jauh-jauh. daaa~ *hug n kisses









Wednesday, December 7, 2011

untung + 0hsem lerr jadi PEREMPUAN ! ^_^


Assalamualaikum wbt  sume ^_^

Hari ni ayie nk buat entry pasal bertuahnye jadi PEREMPUAN. hoho. Bukan mksud ayie jadi lelaki tidak beruntung. Allah jadikan lelaki dan wanita , mesti dua2 punya kelebihan masing-masing.  Sometimes jealous gak dengan kaum adam yang ta pyh nk mengeluh atau tahan skit setiap kali “time-of-the-month”.  Diorang takyah nak bersolek, untuk tampil handsome n menarik. 

N A M U N , kaum hawa pon banyak gak kelebihannya. banyak sgt. cuma kekadang tu kita je yang ta sedar. So, ayie nk list antara kelebihan kaum hawa pada entry kali ni ( kaum Adam jgn jealous ye J) XD

 1) "Syurga dibawah telapak kaki seorang ibu "
penah dengar pepatah ni tak? I bet all of u mesti penah dengar. kn kn kn. sehebat mana pon seorang lelaki tu, still syurganya terletak pada keredhaan ibu bapanya. ta pyh pegi jumpa mama korang tgok telapak kaki beliau, mmg ta nmpak ler bayang2 syurga tu. kalo nk, JANGAN buat jahat kat mama. dose besar woo. bertuah kn jadi perempuan. :)

2) ''time-of-the-month"
Walaupon terpaksa nak mengeluh dan tahan sakit setiap bulan, banyak tau kelebihan time ni. lelaki takde kelebihan macam kaum hawa ni. bukti? Jap ea.
situasi 1 

Jemah : Hello, Prof. hmm. saya nak minta maaf tak dpt datang kelas hari ni. saya kurang sihat. senggugut. 

Prof : Ok, tape2. Hve plenty of rest ye Jemah. make sure you come to my next class. :)

Nampak ta permainan die kat atas ni? hahahha. mudah kan. sgt beruntung. cube imagine lelaki yang ckp mcm ni, meby da free2 dapat makian plus title baru, G I L A ! :)

3) "Takde janggut atau misai "
Ha, takya la kaum hawa nk fikir hari-hari kne shave. Muke clean n clear je setiap hari. Jimat sket duit dari nak beli shaver. kn kn kn. so, sile-sile la panjatkan kesyukuran sebab dijadikan sebagai perempaun. :)

4) "Perempuan je bole lahirkan baby"
9 bulan tau kene tanggung segala kesakitan n nak bwak perut yg da besar tu kemana-mana. tuh belom skit nak DELIVER lagi tu. Ucapkan terima kasih kat umi korang yang da susah2 besarkan korang smpi bole jadi besar  and pandai. ( pandai baca entry kat blog ayie ni ) haha. XD

5) "Dapat cincin ketika kene propose"
Ha, yang ni ayie pling excited nk tulis. hahaha. Jadi perempuan sgt beruntung tau. lagi beruntung kalo si lelaki melamar korang dengan cincin berlian yang berkarat2 kn. ( <== bukan karat yang kuning2 tu tau . ni karat , size ).. mmg laju je la korang ckp " Yes, I do. " hahhaa. walaupun mungkin takdela nk sebesar mana, tp at least lelaki yang dok pikir tiap mlm, keje di siang hari, semata2 nk dapatkan satu cincin tu. pompuan relax je kn. untung2. :)

6) "Multi-tasking" 
Ha, ni lagi satu lagi kelebihan kaum hawa. Ibu2 kat rumah bole je, jaga baby sambil masak n  gossiping kat telefon dengan kawan-kawan die. usually lelaki lebih fokus pada sesuatu kerja je pada satu2 masa. :)

7) "Klinik ibu dan anak" 
hahaha. penah tak korang dengar "klinik ayah dan anak"? ta pnh kn. untung2.

8) "mencairkan" 
Mencairkan? Perempuan mmg hebat bak2 mencairkan hati seseorang. ta percaya? Ok. pompuan pegi kedai lelaki, puji-puji , main mata ke, manja2 sket ke mesti lelaki boleh cair mcm aiskrim. tup tup bole dapat diskaun. ta pon dpt free. lelaki buat cmtu?  nnty ta pasal-pasal mkn penampar. kih2

9) " Ratu air mata" 
Dah nama pon perempuan kn. mmg associated sgt la dengan air mata. bak kata orang kampung ayie, "no women, no cry". huh pastu lelaki ni sgt la lemah kalo tgok pompuan yang diorang sayang nangis. untong kan? cube lelaki tetibe nanges tersedu sedan kat sblah pompuan? euwwww. tak macho la. kah3.

10) " Lelaki bukakan pintu untuk perempuan" 
Kalo lelaki tu gentleman kn, mesti die bukakn pintu keta setiap kali kuar. Hebat ta? Hebat kn. err kalo ta penah berlaku kat diri korang, tgok je la kat TV. haha. 

11) "Bebas pegang tangan dengan sahabat" 
Perempuan siap bole pelok pinggang lagi kalo dengan kawan pompuan diorang. anywhere, anytime. cube lelaki buat cmtu dengan kawan lelaki diorang? mesti kene cop  G A Y ! hahha. mesti jadi topik perbualan yang hangat kan.


Motif? Bangga jadi PEREMPUAN. :)

p/s : So , wahai perempuan kat luar sana tu, korang sangat ISTIMEWA. Jangan lupa cari lelaki yang berhak untuk memilikimu. Mcm previous entry, jual mahal sket. tp jangan lebih2 plak, kang jadi andartu. OK tu je untuk entry kali ni. salah silap maafkan. yang baik amik, yang buruk buang jauh2. :) *hug n kisses






Monday, December 5, 2011

Playboy =.=

Assalamualaikum wbt sume ^_^

sihat ta? Hrp2 sihat2 ye sume. so hari ni , ayie nk buat post psl playboy @ buaya tembaga ni . hihi. tp mcm besa, lets start with the definition. "Playboy" may be define as a man who pursues a life of pleasure without responsibility or attachments especially one who is of comfortable means ( Free Online Dictionary )

From my point of view, playboy is man who's having love or intimate relationship with several woman at the same time. No strings attached at all. hoho. buaya tembaga ni memang banyak girlfriends. ^_^

P L A Y B O Y  ni memang hottie. spare-part die takya ckp la kn. bersepah ! tapi kan, yang ayie ta paham, da tau lelaki tu playboy, masih gak suka and go for that kind of man. to all girls out there, takya la weh nak terhegeh2 dengan lelaki macam ni. buat tekanan jiwa je. like seriously, mmg menyakitkan hati. =='

Before kita nak tuding jari either lelaki tu playboy ke tak, kene tgok ciri2 die lu. takot nanti tersalah tafsir. kesian kat cik abang tuh kn. >.<


1) Mempunyai couple lebih dari seorang. 
kalo da sekejap baby munah, honey tipah, ayang jemah, huh mmg playboy la cik abg korang tu. Take note ye  sume. tp kalo da kahwin tu lain cite. kalo dalam Islam kan , quota lelaki smpi 4 orang isteri. so kalo mampu memang dibolehkan dalam Islam. tuh bukan playboy taw. :)


2) kekasih sorang , tp spare-part melambak-lambak.
Hoho. yang ni memang buaya tembaga gile. bole pulak skandal2 kan. kalo da ade lebih dari 1, mmg ta syg la tu. yang ni korang da bole ckp BYE-BYE dah ! simpan pon takde gune. buat habis duit je nak message2, kluar bagai. kn kn kn.


3) tidak mempunyai sebarang komitmen dengan mana-mana pompuan. Yang ni sume pompuan die boleh. tanak ade komitmen konon, tp gatal nak ade relationship. Lelaki cmni mmg takkan penah nak ade relationship yang SERIUS dengan korang. harap maklum eh. ta pyh nk berangan lebih2 k. lelaki cmni nak main2 , boleh la kot. :)

dah terang, lagi ade lampu neon yang playboy ni suke pasang pompuan banyak2. tp still gak ade yang percaya and tangkap cintan dengan diorang ni. tup tup da end up dengan lelaki cmni. sebab diorang ni memang EXPERT bab-bab nak memujuk and merayu . ni antara kelebihan diorang la. Girls out there, jangan terlalu lembut hati and cepat diperdaya. Allah kurniakan otak tu, guna semaksima mungkin ea. For your own good. ^_^


S E N J A T A si playboy. huh, jgn tatau ye. playboy ni pon bnyk senjata. hoho. Ala, bukan senjata yang nak bunuh org mcm pistol or machine gun uh. ni senjata na perangkap kaum hawa .

1) si playboy ni selalu akan tampil kemas. 
Allah SWT ni sangat pemurah lagi penyayang dengan umat-Nya. tp si buaya tembaga ni salah guna nikmat yang diberikan. slalunya, playboy ni handsome orangnya. tu yg kaum hawa bole sangkut. so berhati2 ea wahai  hawa. tp kn ade gak yang takde rupa ade hati nak jadi playboy. dah la tak hensem. untonglah ade kaum Hawa yang nak. cube hargai sket, puhliss. ! 

2) Menggunakan segala modal yang ada untuk mendapatkan perhatian kaum Hawa. 
Wang ringgit, masa, tenaga, apa pon boleh ! ha, ni memamg modal diorang at first. tapi kalo da dpt, mcm biasa la, "habis madu, sepah dibuang, pegi cari bunga baru" . ( <== ok peribahasa itu, sudah diubah. XD )

3) Terlalu bermain helah + licik . 
Alasan si playboy ni memang 1001. kalo buat buku , da kalah da Sophie Kinsella. mmg top bestseller. pastu diorang ni licik nak mampos. Kalo bertuah, mmg kaum hawa dpat tgok dengan mata sendiri atau mata orang lain, tp kalo da ta bertuah tu mmg kena tipu la jawabnye. pegi mandi bunga supaya naik tuah sket. haha. Eh jgn2. syirik woo. dose2. takot.

Wahai kaum hawa kat luar tu, seorang lelaki yang baik adalah yang boleh MELINDUNGI diri anda, tp kalo da menyakitkan and memanfaatkan je keje lelaki tu, ringan2 kan la diri tu untuk tinggalkan. seriously, this kind of person doesn't worth your tears. :) Don't worry. Allah SWT already made a love story that going to sweep you off your feet. It just a matter of time. ^_^ 

p/s : Girls out there, elakkan daripada jadi mangsa lelaki buaya tembaga ni eh. Jual mahal sket. ambil masa betol2 nak kenal hati budi seseorang tu. tp kalo da jadi mangsa tu, jgn plak nak berdendam. Ambil pengajaran from what had happened ok ! ok. itu saja untuk post kali ni. mcm biasa, yang baik amik. yang buruk buang jauh-jauh. playboy ni pon buang jauh2 eh. hehe. XD 

Sunday, December 4, 2011

So-called-love-fantasy =="

Assalamualaikum wbt ^_^

Hihi. hari ni ayie nk buat post pasal fantasi cinta. haha. motif sgt pon kn. so, mcm biasa, I'll start with the definition. According to Longman Dictionary (2011), "love" can be define as strong feeling of affection for someone . While on the hand, "fantasy" can be define as an exciting and unusual experience or situation you imagine happening to you, but which will probably never happen.

kalo dari sudut pemahaman ayie sndri, fantasi cinta ni terperasan atau memerasankan diri sendiri terutama yg ada bersangkut-paut dengan C I N T A ! hihi. XD

Looks, love obviously needs personal sacrifice and high level of patience. Bukti ?

situasi 1 

Honey : Bby (sore manja). Rafflesia kn bru je launch new design untok necklace. I love you, bby. Orang nak satu ea. ^_^

Hubby : Huh? Rafflesia? mna bby nk cekau duit ? Nty org usahakan ea honey. I love you more more more. (muke sugul)

situasi 2

Honey : Ala ta kisah. orang tanak layan awk 2 hari. ( memuncungkan mulut bajet2 cute yg teramat ) .

Hubby : Alololo. hubby gurau je hny. jgn la cmni . ( garu kepala yg ta seberapa nk gtl ==" )

             Mesti penah blaku kn. kalo ta kne kt dri sndri, msti kene ngn org lain . kn kn kn ^_^  sabo le, sape suh nk chenta2 sgt. so terbukti, chenta mmerlukan pengorbanan dan kesabaran. T A P I , sbr dan syg tu pon berpada2 la. kalo da smpi tahap bercinta sbb simpati atau couple korang tu tahap annoying die dah cecah "chimpanzee level", better takya la. 

             My father once said, in whatever situation, think about yourself first. Bukan nak selfish, tp kalo da terus-menerus dalam relationship tu bnyk sgt conflict yg korang pon tatau da apa bentuk resolution yg nk pakai, better off.  antara ilusi-ilusi yang kita slalu dpt observe dalam one's punya relationship: 

Contoh 1 
Logiknya, pompuan slalu fall for lelaki yang pandai bermain kata-kata ataupun nama saintifiknye kita paggil "kaki ayat " .. Yela dah setiap hari ckp Iloveyou, Imissyou, sape ta cair kn. tp kalo dah duit habis kene kikis, barulah nk meraung smpi sakit tekak.

" Aku ta penah g jumpa lelaki lain yang syg aku sehebat dia "
Cinta2 gak, tp kalo da diri tu dimanfaatkan and bole plak buat ta kesah, tu memang BODOH ! oops.

Contoh 2
"takpe, si dia pasti boleh berubah menjadi lebih baik"

Haha. ta payah nk bermimpi la yg korang bole change someone's bad behaviour mcm tu je. Yep, mmg ta dinafikan possibility itu ada, tp ni untuk sesetengah case je. Penah dengar saying ni ta? "BAD HABITS DIE HARD". lagi2 kalo yang kes curang + buaya tembaga kan. Tak pyh nk berfantasi sgt pasal bende cmni. kalo fantasi mcm mat jenin tu, at least, he gots a point. kemungkinan si dia akn berubah tu ada, sesuka hati korang la nak tggu lama mana. :)

Contoh 3
Kita selalu dengar orang ckp, eh everyone deserve second chance. Betul sgt ! Mmg semua orang berhak mendapatkan peluang kedua, tapi korang ta kesian kat diri sendiri apa? Kita ni bercinta nak happy. tp kalo da setiap saat , pasangan tuh asyik buat hal, mmg sakit hati la kn. tatau la kalo ade plak yg hati batu, bole buat derk je. terpulang. Bak kata celcom, "the power is in your hand" .

" semua orang perlukan peluang kedua"


Contoh 4 
" Nobody's perfect"

Memang la tade orang yg sempurna kat dunia ni. tapi rasanya ta perlu la kita ni nak menerima kekurangan yang akan merugikan diri sendiri. hoho. kalo stakat flaws yg biasa2 mcm tak dpt bgun pagi, ta suke message, tuh still bole diterima pakai. tapi kalo da tahap kaki pompuan or kaki botol , mcm mna? tepuk dada, rasa sakit. kih3


p/s : so, boys and girls, fikir-fikir kn. Jgn hanyut dengan fantasi2 chenta ni ea. ni bukan fantasi cinta, ni fantasi duka lara ni. hahaha. sekadar picisan dri saya. yg elok amik, yg buruk buang jauh2. semoga berjaya mendapatkan cinta yang diberkati-Nya. :)



Friday, November 25, 2011

SECRET ADMIRER? ( beware, boys and girls ) ^_^

Assalamualaikum wbt ^_^

According to English Dictionary (2011) , "secret admirer" can be define as one who admires another romantically but purposely remains anonymous .

Sheronok la kn tiba2 dapat coklat + hadiah + kad, message2 cinta @ puitis .. apa2 la yang sewaktu dengannya. tp at the same time, korang tatau pon sapa org tu. Mesti senyum and bajet2 kat awangan kn kn kn . :p ( Normal la tuh, manusia kn suka dihargai + disayangi , ta kisah la laki ke pompuan . )

However, you should take few precautions because maybe there are person out there who want to make fun out of you. So, beware dear ! Boys and girls, both have the tendency to b the victim . Maybe you all mesti emm fikir  cmni :

1) Ala, takpela. best apa hari2 dpt coklat free.

2) Eh secret admirer aku ni kn slalu hntar message2 sweet. mesti die cute , hensem, caring.

3) Perghh ! Gile hotsetap aku. ada org admire2 smpi bgi kad , coklat .. mesti ada riak2 kebanggaan kt s2 kn kn kn.. ^_^


Mmg ta baik la kita nk bersangka buruk kat org lain, tp korang pon jgn la nk percaya bulat2 apa yg secret admirer korg ckp kn. Kat sni  la ayie nk kluarkan balik ilmu peribahasa Melayu ayie yg da lama ta digunakan.. Hahaha.. Bak kata pepatah, kita kenalah sediakan payung sebelum hujan, jangan sampai terhantuk bru terngadah, ta gitu???? ( I leave these two idioms for you to think, peace !  )

Panduan2 menangani SECRET ADMIRER 


1) Jangan cepat terpedaya.
  • Ha, jgn cepat nk tgkap cintan sgt la kn dgn ayat2 manis secret admirer korang. slalunya secret admirer ni tahap keramahan diorg mengalahkn kanak2 ribena sket. Over-excited pon ada. Take it easy je apa yg diorg bagtau.

2) Elak2 kn la nk perasan n bajet fikir " Betul ke dia ni suka kat aku? " .
  • Kalo ikut logic, secret admirer korg ni betol suke kat korang kan, tade la die jadi Mr. Anonymous tuh. Mesti die ckp face-to-face punya. So korang pon janganla terperasan atau memerasankan diri korg OK ! selagi ta jumpa , just treat dia ta penah sukakn korg. Mungkin die sesaje nk isi masa lapang die. kn kn kn. 
3) Siasat dalam diam 
  • Ha, yang ni pling thrill. Bile lagi korg nk bajet2 jadi Detective Conan kan.. siasat la. meby dari aspek handwriting pada kad yg secret admirer korg bg. ha, kot2 dpt something. who knows?
4) keep it as secret :) 
  • walaupon dlm hati tu, mmg da tertahan la nk tau sapa gerangan diri secret admirer tu.. jgnlah smpi korg menghebahkan ke seluruh pelusuk dunia ni kn. kt lman sosial korg  update sgt la kn status2 yg mcm kt bwah ni. :

    contoh :  1 ) Eh bestnye, hari ni I  dapat bunga matahari dri secrtet admirer I . gumbira hati mak jemahh nok !

    contoh : 2 ) eh tipah , u tau tak, secret admirer i tu tiap mlm call bgtau die minat kat i. sukesukesuke :) 

hihi. tp bukan semua secret admirer ada niat jahat. sesetengah shja. sukati la mcm mna korg nk hndle.  :)) itu sja, till see ya, salam syg dri ayie :) *hug n kisses




Thursday, November 24, 2011

Words of the day , JEALOUSY :)

Assalamualaikum WBT ^_^

Selamat pagi terima kasih Ya Allah, saya bgun riang ria sentiasa :) *dedicated for all . Don't ever forget to show and express your gratitude to The Creator for giving you chance to live your life (still) for today :)
Syukran...Thanks.. Arigato.. Kamsahamnida.. Xie Xie.. Terima Kasih.. Maramin Salamat .. :)

So, the topic that I would like to discuss ( tgok atas sket, ha kan da nmpk ^_^ ).. JEALOUSY.. So, lets start with the definition.

According to Longman Dictionary of Contemporary English, for the word "JEALOUS" there are 2 different definition which are ;

1) feeling angry and unhappy because someone has something that you wish you had.
Example of sentence : Polan, why are you so jealous of his success?

2) feeling angry and unhappy because someone you like or love is showing interest in another person, or   another person is showing interest in them.
Example of sentence : Babat was talking to Amira to make me jealous.

While on the other hand, JEALOUSY can be defined as the feeling of being jealous.


Uh huh ! ni dia example kita. Got from facebook. cute kn that guy? hihi. :p

Kalo ikot pendapat ayie, Jeles2 ni OK je dalam relationship. cuma kena berpada2. Jgn over sudahh., takot lain plak ending die kan. Somehow, this feeling of being jealous will strengthen the relationship and gave better understandings about your loved one. However, it should be taken seriously as it can leads to such big arguments and end up with nothing. Therefore both, boy and his girls, should work together to make their relationship works. :)) *tanak la gado2. sweet2 cukupla kn. (wink)

Differences between ENVY and JEALOUSY ?

In my opinion, in envy, there is no need for loved one. Because , envy is a desire for things :)

while,

Jealousy arises due to the lack of sense in security in relation to the one that you love.

So, it is normal to have this kind of feeling especially towards your loved one. However, control your jealousy level and think positive ^_^
( If a guy get jealous, its kinda cute.. *Alolololo sweet sgt ! , but when a girl get jealous, World War is about to start . )

-THE END-



Friday, November 4, 2011

Kain batik + tudung bawal + shawl + pashmina = Alhamdulillah :)

Assalamualaikum WBT.. semoga sentiasa kita semua di bawah keredhaan-Nya :)

Huyoo ! macam best lak kan buat post2 ni.. hihi.. Isu yg ingin dikongsi, soal memakai hijab.. Kalo dulu-dulu, makcik2 + anak dara , semua pakai kain batik untuk cover diorg punya kepala kan.. pastu dunia semakin maju, trend berubah. Tudung bawal pilihan hati.. Masa terus berputar, wah shawl.. Ayie sendiri pon sgt suka wearing shawl.. Nice :) N latest trend, wanita berhijab di luar sana dihadapkan dengan pelbagai jenis pashmina..

Honestly, pompuan yang pakai tudung ni, siyes cantik sangat.. Ayie pon dulu once penah free-hair, Alhamdulillah Allah buka pintu hati ni untuk pakai tudung.. Bsyukur sgt.. cube kalo da mati, ta gak pakai2 tudung, kesian abah tanggung dosa adek kn.. :))

Definisi Hijab 
  • Kalo kita refer dalam bahasa Arab, hijab ni maksud dia larangan. From my understanding, we wearing hijab to cover our "aurat" from being seen by someone who is not our muhrim. :) 
  • Dari sudut istilahnya pula, wanita memakai hijab untuk menutup anggota2 tubuh badan dari pandangan orang lain yang melihatnya. 
Dalil berkenaan isu memakai hijab :)

Firman Allah SWT :  

Hai nabi, Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka". (QS. Al-Ahzab : 59 )


Jenis2 tudung  :)

1) Kain Batik

dulu, anak2 dara pakai kain batik cover kepala.. :)

2) Tudung Bawal




Heliza Helmi pakai tudung bawal.. Cun  ? Indah ciptaan Allah ni kan.. 



3) Shawl


Shawl.. Nowadays, pemakaian shawl dalam kalangan wanita bertudung kat Malaysia ni memang trend la kan... cantik, tp ingat, cover dada tu ye wanita2 gorgeous (Ingatan buat diri saya juga :) ).. 



Ini Ayie Juliati Jamil ..Hahhaha.. picture pakai shawl.. kalo bole pakai shawl labuh sket.. :) 
Ingatan khusus buat diri sendiri.. 

4) Pashmina

 Apa yang best tentang pashmina ni, kain dia lebar n sesuai la.. bnyk kawan2 yang pakai, cover ur chest..   Nmpak comel2 je semua yang pakai.. :)



Ni Hana Tajima :) I bet most of woman out there knows her well..
Her style of wearing pashmina and shawl is just awesome, n she's gorgeous after all.
Tp kawan2, tutuplah dirimu dengan betul, bukan just nak ikot trend. :)
                                       




Blogger paling sempoi and style , Marie Elena Zarul. Haha. Ayie sgt suka blog dia.. She's pretty.
Gambar Maria kat atas ni adalah antara fashion2 pashmina .. Ada tutorial die kat youtube, 
just simply klik her name.. :)



Ni sapa? Again its me with my own style of wearing pashmina. :)


p/s : Pakailah tudung, wahai wanita.. Jadilah wanita yang lelaki inginkan kamu untuk menjadi ibu kepada anak2 nya. Jadilah wanita yang boleh dicontohi oleh org lain.. semoga kita semua di bwah lindungan-Nya, Amin.. :)